Det Sovende Fårs Bedste: Insekter i fødevarer

I forlængelse af mit blogindlæg i lørdags om EU-forordningen, der godkendte at anvende UV-behandlet melormepulver i visse fødevarer, så er det vist på sin plads, at jeg her genudgiver, hvad jeg skrev i et Facebook-opslag for over to år siden. Dengang var konspirationsteoretikerne også rigtig godt oppe at køre over en lignende EU-forordning, og nu gentager de bare deres påstande fra dengang.

Facebook-opslag fra den 19. januar 2023

I går blev jeg opmærksom på et opslag, der spredte sig som en løbeild i konspirationskredse, og den skal såmænd nok nå ud til den brede befolkning.

Det hele startede med et opslag fra Svend Erik Ibsen Houlberg, hvis opslag blev delt flittigt, både ved almindelig deling, samt kopiering af teksten.

Svend Erik Ibsen Houlberg: Folk skal nu spise insekter uden at de måske opdager det. Fra det nye år 2023 har EU givet tilladelse til at tilføje insekter til bagværk, pasta og andre halvfabrikata "til den brede offentlighed". Selvom der mangler offentliggjort viden om allergier og mulige anafylaktiske reaktioner, er det EU-kommissionens opfattelse, at der ikke skal opstilles specifikke mærkningskrav om mulige allergiske reaktioner. Men de, der har allergier over for krebsdyr, bløddyr og husstøvmider, er højst sandsynligt, at de også lider af allergiske reaktioner, når de indtager produkter med tilsatte græshopper. Det kan også føre til nye allergiske reaktioner på det substrat, der der benyttes til at fodre insekterne. Du kan kun opdage insekt- tilsætningen hvis du læser at produktet indeholder: "Acheta domesticus". Det betyder, at folk selv skal finde ud af, at "Acheta domesticus" er puveriserede græshopper, og selv skal tjekke, om de kan være allergiske over for det. Tilladelsen træder i kraft den 24. januar 2023. Ansvarlig for godkendelsen: URSULA VON DER LEYEN. Følgende produkter vil snart være til salg med tilføjede græshopper (Acheta domesticus): - Flerkornsbrød - Flerkornsruller - Kiks og brødstænger - Kornbarer - Tørre forblandinger til bagværk - Cookies - tørre fyldte og ufyldte pastaprodukter - saucer - forarbejdede kartoffelprodukter - Retter baseret på bælgfrugter og grøntsager - Pizza - Generelle pasta- og vallepulverprodukter - Kødanaloger (vegetariske kødalternativer) - Supper og suppekoncentrater, suppepulver - Majsmel-baserede snacks - Øllignende drikkevarer - Chokoladeprodukter, nødder og oliefrø - Snacks (undtagen chips) og kødtilberedninger. Kilde- Den Europæiske Unions Tidende, 01/04/2023
Blot fortsættelsen af Svend Erik Ibsen Houlbergs opslag

Se opslag

Og hvad handler opslaget så om. Jo, det handler om, at EU har godkendt en fødevare, som er baseret på et insekt.

Vi ved jo, at når konspirationsteoretikerne opdager noget, de ikke vidste, så tror de, det er helt nyt. De sidste måneder har forestillingen om, at vi skal tvinges til at spise insekter, bredt sig blandt konspirationsteoretikerne. Jeg har jo i et opslag for nyligt dokumenteret, at forskerne i årevis har påpeget det fornuftige i at spise insekter, så inden jeg kaster mig over opslaget, så lad os se på lidt mere historie:

Den 28. januar 2016 åbnede virksomheden Enorm ApS. Den har en hjemmeside her.

I februar 2017 indgik Enorm en aftale med Dansk Supermarked om at sælge snacks baseret på melorme.

Den 31. marts 2016 startede virksomheden Dansk Insekt Protein ApS, der sælger insektbaserede fødevarer. De har en webshop her.

Der var nogen uklarhed omkring godkendelse af insekter som fødevarer i EU-regi før 2018, hvorfor nogle insekter blev markedsført i enkelte EU-lande før den 1. januar 2018. Nu skal alle nye insekter godkendes af EU, før de må markedsføres. De insekter der var godkendt før 1. januar 2018, må fortsat markedsføres, indtil der er taget stilling til en godkendelse fra EU. Se de nærmere regler her. [side er fjernet]

I februar 2021 lavede EFSA, EU’s fødevaresikkerhedsautoritet, en sikkerhedsvurdering af brug af Tenebrio molitor larva (melorme) som fødevare, og fandt at det var sikkert.

Den 22. juni 2021 godkendte EU brugen af tørrede melorme som fødevare første gang (søg efter “tenebrio” i dokumentet).

Der er således absolut intet nyt i, at der sælges fødevaremidler bestående af insekter. Konspirationsteoretikerne har bare først opdaget det nu. Endnu eksempel på, hvor galt det kan gå, når man ikke følger med i MSM.

Lad os se på opslaget, der ikke overraskende indeholder nogle faktuelt forkerte oplysninger. I opslaget står der, at det er pulveriserede græshopper, men mere præcist er Acheta domesticus en fårekylling, hvilket er meget passende for denne side. Helt præcist er det en husfårekylling.

Opslaget kører også på, at man vil “luske” insekterne i os uden vi ved det, og at man selv skal huske at tjekke for indhold af Acheta domesticus. Det er jo noget vrøvl. Dels er tilladelsen kun givet til virksomheden Cricket One Co. Ltd., der er lokaliseret i Vietnam, dels tror jeg nu nok, at Kohberg ville skrive det med store bogstaver på pakningerne, hvis de begyndte at tilsætte insekter til brødet. Tænk en shitstorm de risikerede, hvis fødevarevirksomhederne “luskede” insekter i deres produkter.

Så indeholder opslaget også en del om mulig allergi. I opslaget står der, at EU-kommissionen er af den opfattelse, at der ikke skal være mærkningskrav om mulige allergiske reaktioner. Det er også rigtigt, at det står der i punkt 9 i betragtningerne til tilladelsen, men i punkt 10, udtaler autoriteten (EFSA):

»Fødevarer, der indeholder delvist affedtet pulver af Acheta domesticus (husfårekylling), bør derfor mærkes på passende vis i overensstemmelse med kravene artikel 9 i forordning (EU) 2015/2283.«

Og i bilaget, der ligger til grund for tilføjelsen til listen over godkendte nye fødevarer i forordning (EU) 2017/2470, står der under “Supplerende specifikke mærkningskrav”:

»1. Den nye fødevare betegnes »delvist affedtet pulver af Acheta domesticus (husfårekylling)« på mærkningen af de fødevarer, der indeholder den.

2. Det skal være angivet på mærkningen af fødevarer, der indeholder delvist affedtet pulver af Acheta domesticus (husfårekylling), at denne ingrediens kan fremkalde allergiske reaktioner hos forbrugere med kendte allergier over for krebsdyr, bløddyr og produkter heraf, samt støvmider.

    Erklæringen skal anbringes tæt på ingredienslisten.«

    Der er altså mærkningskrav om, at det både skal angives, at der er husfårekylling i varen samt en særskilt mærkning om, at der kan forekomme allergiske reaktioner. Dette er i fuldstændig modstrid med, hvad der står i opslaget.

    Hvornår lærer de dog at have bare en smule kritisk sans, og lave bare en smule research. I opslaget linkes der til den tyske version af tilladelsen, men den danske version kan læses her.

    Spørgsmålet er, om det er Svend Erik Ibsen Houlberg, der har lavet opslaget. I den første kommentar til opslaget, takker han en Gabriela Loidel.

    De øvrige kommentarerne til opslaget spænder vidt. Fra personer der har et ganske fornuftigt forhold til det at spise insekter, til dybt tåbelige kommentarer om, at mennesker ikke kan fordøje insekter, at insekter generelt er giftige og at Bill Gates vil vaccinere os gennem fødevarer.

    Kommentarer fra Svend Erik Ibsen Houlbergs opslag
    Kommentarer fra Svend Erik Ibsen Houlbergs opslag

    I store dele af verden spiser man insekter, men i vores kultur er det dybt indgroet, at insekter er ulækre og dem spiser man ikke. Jeg er dog ikke i tvivl om, at hvis der blev lanceret et brød, der var tilsat pulveriseret fårekylling, så skulle jeg da prøve det. Hvem ved, måske smager det godt.

    Nu vil jeg snuppe en rød pølse, hvor det røde farvestof karmin (E 120) er udvundet af en skjoldlus ved navn cochenillus.


    Kommentér på Facebook-opslaget.

    Topbillede: Jesper Schnoor

    Seneste indlæg

    Del på sociale medier