Nu skal vi ud i noget af en føljeton, når vi skal se, hvordan en konspirationsteoretiker heller ikke forstår en hujende fis af noget som helst omkring affaldssortering.
Det drejer sig om Ukuelig Mormor, hvis fulde navn er Marianne Bay Hede. Marianne Hede stillede op som kandidat for Frihedslisten ved kommunal- og regionsrådsvalget i november 2021 i Sorø Kommune samt Region Sjælland. Her opnåede hun henholdsvis 24 og 69 personlige stemmer.
På sin Facebook-profil poster Marianne Hede mest delinger af opslag fra andre konspirationsteoretikere, og der er praktisk taget ingen konspirationsteorier, som Marianne Hede ikke bekender sig til. Hun er særdeles aktiv på Facebook, og poster gerne 10-15 opslag om dagen. Da det meste imidlertid blot er delinger, får hun da heller ikke mange likes, kommentarer og delinger.
Marianne Hede er også kendt for sine, ikke tåbelige, men vanvittige kommentarer på Facebook.
I efteråret 2023 kastede Marianne Hede sig imidlertid ud i en kamp mod opstilling af affaldsbeholdere på sin ejendom.
Derfor klagede hun den 30. september 2023 til AffaldPlus, der er et affaldsselskab, der er ejet af Faxe, Næstved, Ringsted, Slagelse, Sorø og Vordingborg Kommune i fællesskab:
I klagen henviser Marianne Hede til et opslag på AffaldPlus’ Facebook-side, hvor hun har kommenteret, at hun ikke er blevet spurgt om hun var interesseret eller havde behov for affaldsbeholderne. AffaldPlus har så svaret, at det er en opgave, som de er blevet pålagt af regeringen. I klagen skriver Marianne Hede så:
»Nu interesserer det mig ikke hvilke kriminelle firmaer eller organisationer I samarbejder med, det må være politiets område, jeg samarbejder ikke med kriminelle!«
Allerede her kan vi se, at Marianne Hede, ikke overraskende, betragter sig selv, som et suverænt og levende menneske.
Marianne Hede uddyber i sin klage også hvorfor, hun ikke vil have affaldsbeholderne:
»1) de er møg grimme
2) de fylder helt enormt meget
3) de opfylder alligevel ikke vores behov, eller må vi pludselig godt smide feks. emballagen fra IKEA-møbler i?«
Til punkt tre, kan jeg da lige tilføje, at jeg da har smidt emballage fra IKEA i affaldsbeholderne. Flamingo skal i restaffald, plastikken i plastik og pap i pap. Hvis man ikke gider skære papkasser og flamingo fra store møbler i mindre stykker, så de passer, så kan man jo køre det på genbrugspladsen som hidtil. Det er altså også møgsvært.
Efter at have brokket sig over AffaldPlus’ chauffører, kommer vi så til det rigtig sjove, for Marianne Hede varsler, at hun vil sende regninger til AffaldPlus for at have deres affaldsbeholdere stående, og sortere sit affald. Hun vil opkræve 5 kroner pr. dag pr. beholder for at have dem stående. Herudover vil hun opkræve en løn på 200 kroner pr. uge, for at sortere sit eget affald. Når fakturaen bliver sendt, så vil hun pålægge moms.
Den 30. oktober 2023 sender Marianne Hede så sin første regning, der dækker perioden 29. september til 31. oktober 2023:
I regningen opkræver Marianne Hede et grundbeløb på 1.845,00 kroner. For at have affaldsbeholderne stående opkræver hun 640,00 kroner i leje, og endelig sin løn for at sortere sit eget affald på 914,56 kroner (gud ved hvem hun kræver betaling fra for at støvsuge?). Til det samlede beløb opkræver hun så 849,89 kroner i moms. Hvor grundbeløbet kommer fra, melder historien ikke noget om. Måske syntes hun bare, at beløbet uden var for lille.
Se, der er meget galt med denne regning (faktura). Marianne Hede er ikke momsregistreret og har intet cvr-nr. Hun kan derfor ikke opkræve moms. Hun bliver gjort opmærksom på det i kommentarerne, men svarer blot, at hendes mand har cvr-nr. Men i så fald, er det jo mandens virksomhed, der skal sende fakturaen, men ejer mandens virksomhed ejendommen? … Næppe!
Hertil kommer, at der er en række formkrav til en faktura. Dels skal den være nummereret, dels skal cvr-nr. være anført.
Hvis ens omsætning er under 50.000 kroner om året, så behøver man ikke være momsregistreret eller have et cvr-nr., men så må man ikke opkræve moms.
I fakturaen giver hun en betalingsfrist på otte dage, og ved for sen betaling vil hun kræve et gebyr på 100 kr. pr. overskredet dag, men det må hun ikke. Man må maksimalt sende tre rykkere med hver et maksimalt rykkergebyr på 100 kroner, altså maksimalt 300 kroner i alt.
Den 5. november 2023 modtager hun et svar fra AffaldPlus:
Der har tilsyneladende været en dialog mellem Marianne Hede og AffaldPlus, for de henviser til et brev af 12. oktober 2023 med specifikationer om ordningen samt henvisninger til relevant information.
Det korte af det lange er, at AffaldPlus naturligvis afviser hendes krav.
AffaldPlus bliver tilsyneladende træt af Marianne Hede, for det næste brev jeg har fundet, kommer fra Sorø Kommune, og Marianne Hede har offentliggjort det på sin Facebook-profil den 18. november 2023:
Igen har der været noget forudgående korrespondance, men i brevet henviser Sorø Kommune til affaldsaktørbekendtgørelsen, der pålægger kommunen, at udarbejde og vedtage regulativer om ordninger for affald produceret i kommunen af husholdninger og virksomheder.
Samme dag svarer Marianne Hede kommunen:
I sit svar kommer det suveræne og levende menneske rigtig til udtryk, da Marianne Hede skriver:
»…at I bare siger javel, når der komme et brev med det rigtige logo der siger I skal gøre noget, af hvilke grund er Sorø kommune ikke interesseret i, at se en lovhjemmel for rigtigheden af loven.«
Her forlanger Marianne Hede altså, at kommunen skal udvise den samme mistillid til vores retssystem, som præger de suveræne og levende mennesker.
Herudover brokker Marianne Hede sig over, at hun skal betale for en affaldsordning, udføre arbejde og have gods på sin matrikel, og truer med at sætte en jurist på sagen for kommunens regning, altså en regning som kommunen ganske givet vil afvise at betale.
Hun kommer også ind på gyldigheden af bekendtgørelser. Der er en i kommentarerne til opslaget, der prøver at forklare Marianne Hede omkring bekendtgørelser, men hun taler for døve ører. Jeg vender tilbage til bekendtgørelser sidst i blogindlægget.
Den 30. november 2023 sender Marianne Hede så en ny regning for november måned:
Hun gengiver blot regningen i opslaget, og her opkræver hun de samme beløb som tidligere plus et rykkergebyr på i alt 1.500 kroner. Galskaben vil tilsyneladende ingen ende tage.
Så springer vi helt frem til den 14. februar 2024, hvor Marianne Hede har modtaget endnu et brev fra Sorø Kommune:
Her afviser kommunen at betale hendes regninger, samt oplyser, at Marianne Hede er forpligtiget til at deltage i den kommunale affaldsordning, og henviser i øvrigt til korrespondancen i efteråret 2023.
Det brev huer ikke Marianne Hede, så også den 14. februar 2024 svarer hun:
I sit svar skriver Marianne Hede til sidst:
»Til dato har I kun fremsendt bekendtgørelser som ikke er lov eller I har beskrevet kommunalbestyrelsens beslutninger som heller ikke er lov! Som tidligere beskrevet fremsender jeg en ny faktura indtil den dag I kan fremvise en gyldig underskrevet lov!«
Her er det filmen for alvor knækker, for bekendtgørelser, er udstedt i henhold til en lov. I starten af affaldsaktørbekendtgørelsen står:
»I medfør af § 7 b, § 44, stk. 1 og 4, § 45, stk. 2 og 5, § 46 a, § 46 b, § 48, stk. 4 og 8, § 48 a, stk. 4, § 48 d, § 49 b, stk. 3, § 49 c, stk. 3 og 4, § 49 d, stk. 4, § 49 f, stk. 3, § 49 g, stk. 4 og 5, § 50 d, stk. 2-4, § 73, stk. 1, § 80, stk. 1 og 2, § 92 og § 110, stk. 3, i lov om miljøbeskyttelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 100 af 19. januar 2022, som ændret ved lov nr. 898 af 21. juni 2022, fastsættes:«
Her er altså angivet præcis hvilke paragraffer i miljøbeskyttelsesloven, som bekendtgørelsen er udstedt efter. F.eks. står der i miljøbeskyttelseslovens § 7 b:
»Miljøministeren fastsætter, i det omfang det er nødvendigt for at opfylde Danmarks EU-retlige forpligtelser, regler om tjenesteyderes forpligtelse til at give oplysninger til tjenestemodtagere.«
Loven giver således miljøministeren bemyndigelse til at fastsætte regler, så skønt en bekendtgørelse ikke er en egentlig lov, så har den samme retsvirkning som loven. Det er naturligvis ikke miljøministeren selv, der udarbejder en bekendtgørelse, men miljøministeren har jurister i sit embedsværk, der sørger for den slags. Det er imidlertid ministeren, der har ansvaret for bekendtgørelsen, og som underskriver den.
Loven pålægger altså kommunalbestyrelsen til at træffe beslutninger på affaldsområdet, så Marianne Hede skal følge dem.
Når det kommer til fremvisning af en underskrift på loven, så mangler der fuldstændig logik i de suveræne og levende menneskers tankegang. De vil jo ofte påstå, at det er regenten, der bestemmer det hele. Hvorfor skulle regenten så undlade at underskrive en lov, som regenten selv har besluttet? Jeg har mere opfattelsen af, at dette krav fra de suveræne mere er for at være på tværs, og besværliggøre myndighedernes arbejde.
Marianne Hede kan så spilde sin tid med at sende fakturaer til kommunen, som denne blot ignorerer. Jeg vil dog kraftigt anbefale Marianne Hede at betale for affaldsbeholderne og tømningen af disse, da gæld til det offentlige ikke bare forsvinder. I værste fald kan gældsstyrelsen gøre udlæg i hendes ejendele og sætte dem på auktion.
Kommentér nedenfor eller på Facebook-opslaget.
Topfoto: Sigmund, Unsplash